Ecoturismo / COMMUNITY-BASED ECOTOURISM

Com cenários naturais e uma diversidade cultural, com apoio externo, a comunidade de Jamaraquá organizou o ecoturismo de base comunitária. Assim, permite a contemplação da relação homem e natureza, aprendizagem, descanso, troca de experiência, visando a valorização dos recursos naturais e culturais existentes para melhorias socioeconômicas.

igapó

 

As atividades realizadas com autonomia pela  associação comunitária ASMORJA estabelece uma relação direta com o visitante.

O visitante, na companhia de guias comunitários, poderá desfrutar de passeio pelo interior da mata (trilha ecológica), passeio de barco pelo igarapé e igapó,  repousar na praia sob a brisa do rio Tapajós, apreciar a comida regional, conhecer o seringal e a produção de borracha natural.

 

TRILHA ECOLÓGICA

Para quem gosta de trilha, as do Piquiá e Castanheira com aproximadamente 8 quilômetros de extensão são de baixa dificuldade e podem ser percorridas por pessoas de todas as idades num tempo aproximado de 4 horas de caminhada.

O visitante é acompanhado por agentes ambientais comunitários e a capacidade de visitantes por condutor é de cinco (5) pessoas.

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As trilhas conduzem ao interior da  floresta  permitindo  visualizar diversos pontos interpretaivos, dentre estes: os seringais mapeados, árvores nativas centenárias, plantas medicinais, casa do seringueiro, casas de animas, vestigios arqueológicos, roças  e o mirante. E ainda, alcançar o igarapé Jamaraquá que passa pelo interior da floresta.

Cabe destacar as árvores de piquiá (Caryocarvillosum), castanheira (Caryocarvillosum), sucuúba (Himatanthussucuuba), cipó escada de jabuti (Himatanthussucuub), sumaúma (Himatanthussucuuba). Destacam-se, ainda casas de formigas tachi (Pseudomyrmex SSP.); casa de tatu (Priodontesgiganteus), ninhos de pássaros, e, dependendo do período do ano, aparecem diversos fungos coloridos, dentre outras espécies.

 

MIRANTE

Está localizado na parte mais alta da floresta primária sendo um ótimo local para se observar a paisagem devido à visão panorâmica sobre o dossel da floresta.

Do mirante é possivel visualizar, parcialmente, o Rio Tapajós.

 

CASA DO SERINGUEIRO

A casa do seringueiro é outro ponto importante no meio da mata que fica também na parte alta da floresta (serra) num ponto chamado de “centro”-local onde moradores antigos executam o extrativismo e agricultura.

Nessa casa (de pau a pique e palha de curuá) existe uma acervo com alguns artefatos culturais e / ou arqueológicos, e ossos esbranquiçados de alguns animais, por exemplo de  cotia (Dasypocta aguti), tatu (Priodontes giganteus), veado (Mazama Americana) dentre outras espécies que fazem parte do costume alimentar dos moradores.

Se o visitante desejar aventurar-se à noite na floresta, poderá pernoitar na casa do seringueiro ou num mutá (tipo de assento elevado com uma vara estendida entre duas árvores onde se amarra uma rede no alto), desde que previamente agendado com a coordenação dos condutores.

Casa do Seringueiro

Casa do Seringueiro

 

O IGARAPÉ DO JAMARAQUÁ

De água transparente e fria, o igarapé do Jamaraquá é um dos pontos interpretativos mais procurado na comunidade. Com a nascente no interior da FLONA do Tapajós e a jusante no rio Tapajós, o igarapé pode ser visualizado em três pontos diferentes: no interior da floresta na “serra” (no momento da trilha); na ponte que ultrapassa a estrada em direção à comunidade de Acaratinga e na margem do Rio Tapajós, às proximidades da vila.

Igarapé da ponte que liga Jamaraquá a Acaratinga

Igarapé da ponte que liga Jamaraquá a Acaratinga

Na margem e no leito do igarapé predomina uma vegetação, inclusive uma vegetação flutuante com destaque para o aguapé (Eichornia crassipes), além de inúmeras aves e peixes.

O passeio de canoa pelo igarapé pode ser realizado nas diferentes épocas do ano, permitindo contemplar a flora e fauna aquática.

 

PRAIA

Com expressividade, na extensão do rio Tapajós, no período seco (julho a dezembro) quando o nível da água fica mais baixo, destacam-se as praias de areia branca, quase isoladas e cercadas por árvores nativas e frente para a RESEX Tapajós Arapiuns, que está do outro lado do rio.

Praia

 

PASSEIOS DE CANOA E BARCO

O ano todo é possível passear de canoa pelo igarapé do Jamaraquá. No entanto, é no período chuvoso (janeiro a junho), na subida da água é possível realizar passeios de barco pelo interior do igapó e visualizar diferentes aves, peixes, orquídeas e com possibilidade de se conhecer o espetáculo dos jacarés à noite.

Se desejar conhecer as praias e comunidades vizinhas poderá fazer passeio de barco através do Rio Tapajós.

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PASSEIO PELO SERINGAL

No centro da comunidade, a árvore da seringueira é um elemento enriquecedor da paisagem. É uma árvore que se destaca pelo contato direto a exsudação do leite/latex à produção de borracha natural (cernambi e mantas de borracha FSA (Folha Semi Artefato) e FDL (Folha Defumada Líquida). Esses produtos evocam a atividade comercial do extrativismo vegetal na comunidade.

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Os moradores possuem seringais nos quintais e na floresta que estão com as árvores classificadas pelo inventário florestal em: seringueira sangrada e seringueira não-sangrada para se realizar o manejo adequado da espécie.

Durante o período chuvoso, quando as seringueiras estão num período ecofisiológico propício para a coleta e extração do látex, permitem, assim, que o visitante acompanhe o trabalho dos extrativistas na coleta e na produção artesanal de borracha.

 

CULINÁRIA REGIONAL

Você pode começar seu dia saboreando um gostoso café da manhã regional, sortido com tapioquinha,  bolo de macaxeira ou farinha de tapioca, dentre outras iguarias, servidas pela Dona Conce.

No almoço, você pode saborear galinha caipira ou peixe assado na brasa com farinha de mandioca puba e pimenta no tucupi.

 

 

 

 

 

 

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COMMUNITY-BASED ECOTOURISM

The community of Jamaraquá organizes together with external support a special type of ecotourism that unifies unique natural sceneries, cultural diversity and the well-being of the local society and environment. In order to this, the project focuses on exploring the relationship between man and nature, exchanging cultural experiences and learning how to rest within the rhythm of nature. Ultimately this community-based ecotourism aims to enhance the natural and cultural resources that further lead to socioeconomic improvements.

The activities are carried out autonomously by the community association ASMORJA establishing a direct relationship with the visitor.

Together with guides of the local community costumers can discover the beauty of nature on ecological trails. They can hike through the rainforest, do a boat trip, enjoy the breeze of the Tapajós River while sitting on the beach, try the local cuisine or get to know the plantation and production of natural rubber. Starting in Jamaraquá, it is also possible to explore the beautiful neighboring communities like Maguary, Santa Domingo, Jaguarari by foot, by boat or by bicycle. Since the community of Jamaraquá has boats and bikes visitors can rent the needed vehicles for their tours.

As Jamaraquá is located within a nature reserve all visits have to be authorized first by the TNF (The Tapajós National Forest) as a part of the ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade) which managing body is based in Santarém.

 

ECOLOGICAL TRAILS

As already mentioned above, the possibility of ecological trails is given for those who like to hike. The track of to the Castenheira trees and Piquiá trees is about 8 kilometers (5 miles) long. The difficulty is low so people of all ages can do the trail in approximately 4 hours. The visitors are accompanied by a guide of the community and each of these local conductors supervises a group of five persons.

The hiking trails lead into the interior of the forest allowing the visitors to see several special spots like rubber plantations, ancient native trees, medicinal plants, the houses of rubber tappers, nests of animals, archaeological findings, gazebos and farmsteads.

Further there is a plant diversity that should be noticed such as the Piquiá (Caryocarvillosum), the Sucuuba (Himatanthussucuuba) and the Kapok (Himatanthussucuuba). Depending on the season it is even possible to see mushrooms in many different colors. Also noteworthy is the species richness. Visitors can observe among other animals: Tachi ants (Pseudomyrmex SSP.), armadillos (Priodontesgiganteus) and birds.

 

VIEWPOINT

The viewpoint is located in the highest part of the primary forest. It is a great place to survey the landscape due to the panoramic view of the forest canopy.

From this point you can even see parts of the Tapajós River.

 

CASA DO SERINGUEIRO (HOUSE OF THE RUBBER TAPPERS)

The house of the rubber tappers is another special place in the middle of the forest. It is located in the upper jungle (mountain) at a point that is called the “center”. There former residents show how local agriculture works.

In this house (made of wattle and daub with a thatch of Curuá straw) is a collection of cultural and archeological artifacts. Among other animals that are part of the local cuisine, you can find bleached bones of common agoutis (Dasyprocta aguti), giant armadillos (Priodontes giganteus) and red brocket deer (Mazama americana) there, too.

If visitors want to venture a night out in the forest, they can sleep inside the house of the rubber tappers or use a Mutá (elevated seat that is stretched between two trees). If that is the case, it is important to inform the local guides so they are able to provide the sleeping places.

 

IGARAPÉ OF JAMARAQUÁ (THE STREAM OF JAMARAQUÁ)

Because of the clear and cool water the igarapé of Jamaraquá represents one of the most sought places in the community. With its spring inside the TNF and its joining with the Tapajós river, it is possible to see the stream of Jamaraquá from three different points: inside the forest at the “saw” (one stop of the ecological trails), on the bridge that crosses the stream on its way from Jamaraquá to the community of Acaratinga and from the banks of the Tapajós river next to the village.

On the shore and in the bed of the stream the ecological system (including the floating vegetation) is dominated by various types of water hyacinths (Eichorina crasipes) as well as different fish and bird species.

Discovering the stream of Jamaraquá by canoe, allows visitors to contemplate the flora and the aquatic fauna. This is possible in different seasons of the year.

 

BEACH

During the dry season (July to December) when the water level is lower, the Tapajós river shows off all its beauty. There are white sandy beaches that are surrounded by trees facing the other side of the river (Reserva Extrativista Tapajós Arapiuns).

 

CANOE AND BOAT RIDES

Visitors can do boat or canoe trips on the stream of Jamaraquá the whole year. So they can enjoy many various beaches, visit the surrounding communities across the Tapajós River and see the spectacle of alligators at night. However, only during the rainy season, when the water level is rising (January to July), it is also possible to explore the inside of Igapó (flooded forest) and see special birds, fish and orchids.

 

RUBBER TREE TOUR

Representing the center of the community, the rubber tree is an enriching element of the landscape. The tree stands out by the exudation of milk / latex for the production of natural rubber. The natural rubber is used for products like rubber mats. These handicrafts show the commercial activities of the community.

Local residents cultivate rubber trees in their yards. For the adequate treatment of the plant species, rubber trees are classified as follows: Seringueira sangrada (bleeding rubber tree) and Seringueira não-sangrada (non-bleeding rubber tree).

During the rainy season, the rubber trees are in an ecophysiological phase that enhances the extraction of latex. So the tourists can follow the whole process from the collection to the production of making rubber.

 

REGIONAL CUISINE

Visitors can start their day enjoying a delicious regional breakfast. Dona Conce will serve among other delicacies Tapioquinha (flatbread which resembles a grainy pancake) and cassava cake made of tapioca flour. At lunch tourist are free to try chicken or fish that is grilled with cassava, pepper in tucupi (yellow sauce extracted from a wild manioc root) and puba (fermented cassava).